חלת נוטלה לשבת
חלת נוטלה מדהימה לשבת.
הרעיון הזה נולד לי אחרי אינספור של שאלות " אז מה את עושה עם כל הבצק הזה אחרי הפרשת החלה ?" 2 ק"ג קמח זה באמת המון.
בדרך כלל אני אופה את כל הבצק ומכינה המון חלות אבל הגיעו לאחרונה המון שאלות אם אפשר להכין ממנו גם עוגת שמרים.
ואז חשבתי לעצמי למה שלא אכין מהבצק הזה גם חלה מתוקה , כמו עוגת שמרים.
אז עפתי על הרעיון הזה כי קודם כל הבצק פרווה ללא ביצים זאת אומרת שיש פה אופציה טבעונית! (כמובן רק להחליף את הממרח ובמקום ביצה להבריש עם מים וסילאן ).
יש פה 2 מתכונים בבצק אחד, מצד אחד יהיו לכם חלות לשבת ומצד שני יהיה גם קינוח! חלת נוטלה שהיא בעצם עוגת שמרים.
המלצה שלי, תגישו אותה חמה , שכל אחד יתלוש לעצמו חתיכה וזה הקינוח הכי מנחם שיהיה על השולחן.
כמה דברים לפני שמתחילים:
לאחר קליעת הבצק עם הנוטלה חשוב להקפיד על התפחה מלאה! ההתפחה פה לוקחת קצת זמן, גם בגלל שיש מילוי נוטלה וגם בגלל שנורא קר ובחורף זמן ההתפחה מתארך.
את החלה אפשר לעשות מכמה רצועות שתרצו. תחשבו שזאת בתכל'ס חלה, פשוט עם מילוי (:
לסרטון ההכנה לחצו כאן
חלת נוטלה לשבת ( 4 חלות / 2 חלות ענקיות ):
לבצק חלה:
1 ק"ג קמח
40 גרם שמרים טריים / 20 גרם שמרים יבשים
1/2 כוס סוכר
3/4 כוס שמן קנולה
500 מ"ל מים פושרים
1 כף מלח
למילוי:
ממרח נוטלה / כל ממרח אחר
שוקולד צ'יפס/ שוקולד קצוץ
לציפוי:
1 ביצה
שומשום
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל- 175 מעלות, טורבו.
בקערת המיקסר מניחים קמח, שמרים וסוכר. מחברים וו לישה ומתחילים לערבב על מהירות נמוכה.
מוסיפים בזרם דק את השמן קנולה והמים. ממשיכים לערבב ותוך כדי מוסיפים את המלח.
ממשיכים בלישת הבצק כ- 10 דקות לפחות על מהירות בינונית- איטית ( תזהרו על המיקסר שלכם ) .
לאחר לישה ממושכת של הבצק, ואם קיבלתם בצק אחיד וחלק מעבירים אותו לקערה משומנת , מכסים במגבת או ניילון נצמד ומשאירים להתפחה בטמפרטורת החדר עד הכפלת הנפח , בערך כשעה.
מוציאים את הבצק מהקערה אל משטח מקומח ומחלקים ל-4 חלקים.
כל חלק יהפוך לחלה.
מתחילים עם חלק אחד ואת שלושת החלקים האחרים מניחים בצד ומכסים כדי למנוע התייבשות.
עכשיו אתם בוחרים את מספר הרצועות של החלה , אפשר 3 רצועות, 4 רצועות, 6 וכדומה.
מה שאתם רואים בתמונה זו חלה מ-4 רצועות ולכן מחלקים את הבצק ל- 4 חתיכות, כל חתיכה מרדדים למלבן, מורחים שכבת נוטלה, מעל מפזרים שוקולד צ'יפס או שוקולד קצוץ ומגלגלים לרולדה.
מניחים בצד על משטח מקומח עד ש-4 הרולדות/ רצועות מוכנות.
מ- 4 הרולדות קולעים חלה / צמה. את הקליעה ניתן לראות כאן.
לאחר הקליעה ממשיכים עם שאר חתיכות הבצק כך שיווצרו לנו בסופו של דבר 4 חלות.
את החלות מניחים על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, ומניחים להתפחה עד הכפלת הנפח ( בערך כשעה, בחורף זה ייקח קצת יותר ).
לאחר התפחה מברישים בביצה, מפזרים שומשום ומכניסים לאפייה בתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות כ- 25 עד 30 דקות או עד הזהבה מלאה של החלות.
מוציאים מהתנור, מצננים ואוכלים!
אני אוהבת לתלוש אותה כמו שתולשים חלה של שבת אבל כמובן שגם אפשר לפרוס אותה כמו עוגב, ככה או כהה היא כל כך טעימה (;
[js-disqus]